Spelregelwijziging seizoen 2019 – 2020

17 Aug 2019

Spelregelwijziging seizoen 2019 – 2020

Met ingang van het nieuwe seizoen zijn door een de K.N.V.B. nieuwe spelregels geïntroduceerd. Deze spelregels gelden voor wedstrijden gespeeld op een heel veld (11 tegen 11 – vanaf JO13 tot en met de senioren).

Voor jullie gemak hebben wij deze wijzigingen op een rij gezet. Hier kun je de regels downloaden en lezen!

Spelregelwijzigingen 2019/2020 (vanaf JO13)

• De toss

De winnaar van de toss mag kiezen tussen aftrap of speelhelft. Als de winnaar kiest voor aftrap, mag de verliezer de speelhelft kiezen.

• Wissels

De gewisselde speler moet het veld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- en/of zijlijn. Tenzij de scheidsrechter anders beslist.

• Gele/rode kaarten voor teamofficials

De trainers/leiders/coaches/verzorgers die op de bank plaatsnemen kunnen een waarschuwing (Gele kaart) of verwijdering krijgen (Rode kaart) Als er een teamofficial is die zich niet kan identificeren, dan ontvangt de hoofdcoach de kaart.

• Doelmannen bij de strafschop

De doelman bevindt zich minimaal met 1 voet op de doellijn (voorheen 2 voeten) tijdens een strafschop.

Doelschop en vrije schop in 16m gebied.

De bal hoeft niet eerst uit het 16m gebied te zijn voor je als verdedigende partij de bal aanneemt. Dit kan ook binnen het 16m gebied gebeuren. Aanvallers dienen er wél buiten te blijven. Dit geldt voor doelschoppen én vrije schoppen. Als je de truc probeert (keeper wipt de bal op en een verdediger kopt de bal terug naar de keeper die hem vangt) zal de doelschop opnieuw worden genomen

De scheidsrechtersbal

Als de bal tegen de scheidsrechter aankomt en zodoende een aanvallende actie ontstaat of een doelpunt wordt gemaakt, wordt de wedstrijd onderbroken en wordt er hervat met een scheidsrechtersbal. Deze is alleen voor het team dat als laatste in balbezit was.

Tegenstanders dienen min. 4 meter afstand te houden. Scheidsrechtersballen binnen het 16m gebied zijn altijd voor de doelman.

•  De muur bij een vrije schop

Als er een muurtje van 3 spelers of meer wordt gevormd bij een vrije schop dienen hier géén aanvallers in te staan. Deze moeten min. 1 meter van deze muur verwijderd zijn.

Hands

Aanvallend hands is altijd een overtreding en zal worden afgefloten, of het nou een natuurlijke houding is ja of nee. Als aanvaller kan je niet meer “per ongeluk” scoren met de bal tegen je arm.

Strafschoppen na bekerwedstrijden

De strafschoppenserie gaat weer om en om en niet meer via ABBA.