Spelregels

Spelregelwijzigingen seizoen 2020/2021

Er zijn per 1 juni j.l. een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd in het voetbal. Hierbij de meest noodzakelijke.

• 1.Hands
    • 1.1Onopzettelijk hands door een aanvaller moet alleen worden bestraft als het ‘onmiddellijk’ leidt tot een doelpunt of een duidelijke mogelijkheid voor de speler en/of zijn team, om een doelpunt te maken (d.w.z. na de handsbal, gaat de bal nog een klein stukje verder en/of er zijn heel weinig passes)
    • 1.2 Met het oog op het bepalen van overtredingen m.b.t. hands, eindigt de ‘arm’ bij onderkant van de oksel.

• 2.Overtredingen en disciplinaire straffen
    • 2.1 Een speler die niet de vereiste 4 meter afstand in acht neemt bij een scheidsrechtersbal moet een gele kaart ontvangen.
    • 2.2 Als de scheidsrechter voordeel geeft, of een ‘snelle’ vrije schop toestaat, in het geval van een overtreding die een veelbelovende aanval verhindert of onderbreekt, dan wordt de gele kaart niet gegeven.
    • 2.3 Een overtreding door de doelverdediger wordt niet bestraft als de strafschop het doel mist of terugkomt van paal of lat (zonder aanraking van de doelverdediger) tenzij de overtreding de nemer duidelijk beïnvloedde.
    • 2.4 De doelverdediger krijgt een vermaning voor de eerste overtreding; het is een gele kaart voor elke volgende overtreding(en)
    • 2.5 Als de doelverdediger bij het nemen van een doelschop of vrije schop de bal ‘opwipt’ en een ploeggenoot de bal met hoofd of borst terugspeelt naar de doelverdediger zodat hij deze kan vangen, dan wordt de schop overgenomen; er volgt geen disciplinaire straf (tenzij het aanhoudend gebeurt)
    • 2.6 Voor alle spelers geldt dat gele kaarten niet meer worden meegenomen in de strafschoppenserie. Als een speler een GK ontvangt tijdens de wedstrijd en tijdens de strafschoppenserie dan moet dit worden genoteerd als twee gele kaarten, niet als een veldverwijdering (RK)

Voor de volledige uitleg (50.31 meter) inclusief wedstrijdbeelden hierbij de verwijzing: https://knvb.webinargeek.com/watch/replay/534779/3fac81ab81650444be93d482ab5ebdb8/